1 av 2
2 av 2
Leif Johansson.

Östgötatrafiken: Skärpning bussresenärer

Många busspassagerare struntar i att använda bälte. Efter flera allvarliga bussolyckor i länet vill Östgötatrafiken att bältesanvändningen nu ska förbättras.

– Det är dåligt i alla ålderskategorier. Det är tråkigt eftersom vi investerar pengar i säkra bussar och då ingår ju bälte i bussar som inte går i tätortstrafik, säger Östgötatrafikens vd Leif Johansson.

På kort tid har det skett två olyckor i Östergötland där bussar varit inblandade. I den ena olyckan var det ingen av passagerarna som använde bälte, i den andra bara ett fåtal.

Enligt Leif Johansson vårdas fortfarande en man på sjukhus för de skador han fick i samband med den olycka som inträffade på Finspångsvägen för några veckor sedan.

– Han ligger fortfarande kvar på sjukhus och får nog göra det i några veckor till.

Passagerare är enligt lag skyldiga till att använda bälte i buss om det finns. Sex av tio landsvägsbussar i länet har bälte men passagerarnas benägenhet att spänna fast sig är mycket mindre än så.

– Vi försöker påminna dem men det är inte så många som lyssnar, säger busschauffören Pernilla Olsson.

Är resenären under 15 år är det chaufförernas ansvar att se till att de använder bälte men för vuxna passagerare gäller egenansvar. Ett ansvar som det är lite si och så med bland resenärerna på Resecentrum i Norrköping.

– Det finns bälte men jag inte använder det.

– Kanske om de påminner mig men inte annars.

Är du inte orolig att det ska hända något?
--Nej, för jag brukar sitta i mitten av bussen och krockar bussen framifrån eller bakifrån så tar den inte så mycket smäll där.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".