Östergötland

Övervikt, rökning och motion - så lever östgötarna

43 procent av alla män i Östergötland och 28 procent av kvinnorna är överviktiga. Det visar den enkät om levnadsvanor som Statens Folkhälsoinstitut presenterat idag.

I fem års tid har Folkhälsoinstitutet låtit svenska folket svara på frågor om allt från sin vikt till hur mycket grönsaker de äter.

Nu har resultatet sammanställts och det man kan konstatera är väl att östgötarna är något av Medelsvenssons i sammanhanget. I de flesta av tabellerna placerar sig länsborna nämligen precis på riksgenomsnittet.

Hur ser då våra levnadsvanor ut? Ja, nämnas kan till exempel att 17 procent av de östgötska männen dricker så mycket alkohol att det anses riskabelt. Bland kvinnorna ligger samma siffra på 8 procent.

När det gäller tobak är det däremot fler kvinnor än män som röker dagligen, 14 respektive 13 procent. Bland snusarna är dock männen fortfarande i stor majoritet. I Östergötland har 19 procent av männen svarat att de snusar varje dag. Bland kvinnorna utgör andelen snusare bara 3 procent.

Enkäten visar också att fetma är något vanligare bland kvinnor. 13 procent av de östgötska kvinnorna anses vara feta mot bara 11 procent av männen.

Övervikt är däremot betydligt vanligare bland män. Över 40 procent av de östgötska männen väger enligt enkäten för mycket. Bland kvinnorna ligger samma siffra under 30 procent.

Män är också betydligt sämre än kvinnor på att äta frukt och grönsaker, men samtidigt bättre på att röra på sig.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

 


FAKTA: Östgötarnas levnadsvanor

Övervikt: Män 43% Kvinnor 28%
Fetma: Män 11%  Kvinnor 13%
Röker dagligen: Män 13% Kvinnor 14%
Snusar dagligen: Män 19% Kvinnor 3%
Riskabla alkoholvanor: Män 17% Kvinnor 8%
Riskabla spelvanor: Män 6% Kvinnor 1%
Äter för lite frukt och grönt: Män 36% Kvinnor 19%
Fysisk aktivitet minst 30 minuter/dag: Män 66% Kvinnor 63%

Källa: Statens Folkhälsoinstitut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista