1 av 2
Nationella prov väntar elever i årskurs 3.
2 av 2
Jens Bolgert, lärare i klass 3B på Lindöskolan.
Norrköping

Nationella prov för tredjeklassare

Nu är det är dags för elever i årskurs tre grundskolan att göra de nationella proven. Det handlar om ämnesprov i matematik och svenska. På Lindöskolan i Norrköping satte man igång med bedömningsdelen som handlar om att eleverna får bedöma sina kunskaper i ämnet.
– Jag tänkte att jag kommer nog att få fel, fast nej det skulle bli roligt att göra provet, säger Vera Fridh som går i klass 3 B.

Under våren ska alla tredjeklassare i landet göra 17 delprov och de ska genomföras under två månaders tid. Förts från och med nästa år kommer proven att användas för att bedöma elevers kunskapsutveckling.

På Lindöskolan var det flera av eleverna som var lite nervösa.

– Jag kunde nästan inte sova. Det var så himla pirrigt. Då när man skulle göra provet så kunde man nästan inte koncentrera sig, för man hade tänkt hela tiden och sånt, säger Donavon Comey.

Klassföreståndare Jens Bolgert tycker att det är svårt att komma fram till vilket syfte proven har innan man har redovisat resultatet. Men han menar att undervisningen kan bli mer individuell.

– Man ser vad varje elev klarar av och vad varje elev behöver hjälp med. Så att man kan forma skolgången utefter den eleven, säger Jens Bolgert.

När första bedömningsdelen var färdig var Donavon Comey en av dem som kunde pusta ut och han tyckte att det gick bra.
– Det är bara bra att det är över nu, säger han.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Fakta: Nationella prov

Syftet med nationella prov är att det ska mäta elevernas kunskaper och vara ett stöd för betygsättningen. Proven kan ses som ett riktmärke för landets lärare så att undervisningen och bedömningen blir likvärdig.

Vårterminen 2009 skriver för första gången tredjeklassare nationella prov i svenska/svenska som andraspråk och matematik. Provet är obligatoriskt.

Även för femteklassare blir de nationella proven obligatoriska. De har tidigare varit frivilliga, men 98 procent av skolorna har deltagit. Eleverna skriver prov i svenska, matematik och engelska.

Niondeklassare har tidigare haft obligatoriska nationella prov i svenska, engelska och matematik. I vår tillkommer också prov i kemi, fysik eller biologi. SCB kommer att sortera ut vilka skolor som ska göra vilket delprov. För att lika villkor ska gälla skriver alla niondeklassare proven samtidigt, eftersom de till skillnad från de yngre eleverna får betyg. Källa: Skolverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".