Mika Noronen deppar i LHC-målet

Slutspelat för LHC i slutspelet

Skellefteå är klart för semifinal i SM-slutspelet i ishockey. Först 2.01 in i den tredje förlängningsperioden slog Kimmo Koskenkorva in det avgörande 3-2 målet mot Linköping.

Radiosportens Magnus Wahlman valde ”lagens lirare”:
Linköping: Andreas Jämtin
Skellefteå: Kimmo Koskenkorva

Inte många trodde att Skellefteå skulle få till en sjunde och helt avgörande kvartsfinal mot tabelltvåan. Tack vare ett uppoffrande försvarsspel, mycket vilja och en strålande målvakt i Nicklas Dahlberg lyckades man ändå.

Dessutom tog man ledningen i rysaren efter bara två minuter genom Pavel Skrbek. Linköping vände till 2-1 och hade massvis av chanser att gå i från, men Dahlberg var suverän på nytt.

I stället kämpade sig Skellefteå till en förlängning. Där var östgötarna överlägset, men fick inte in någon puck. Trots 54-26 i skott för hemmalaget kunde Kimmo Koskenkorva avgöra den sanslösa matchen efter 2.01 minuter av den sjätte perioden.

En stor skräll och samtidigt en flopp för Linköping, som varit i SM-final de två senaste åren.

--Jag kan inte hävda att kvällens resultat var rättvis men det är därför idrotten är spännande och berör så många människor, säger sportchefen Mike Helber.

Vad gör ni för fel i matchen?
– Vi gör inte tillräckligt många mål det är det enda jag kan hitta egentligen. Men jag vill ändå hylla insatsen. Alla kämpade till sitt yttersta men sen får vi inte alla puckar med oss.

Kvartsfinal är helt klart en missräkning för Linköping som snarare satsat på att bli bättre än de två senste årens andraplatser.

– Det är klart att vi satsat högt så kvartfinal är inte vad vi hoppats på. Samtidigt har vi varit i slutspel sex år i rad. Det är bara vi och Färjestad som klarat av det. Så sett från ett helikopterperspektiv kan vi vara nöjda med våra resultat men givetvis inte att åka ut i kvartsfinal, säger Helber.

Skellefteå vann kvartsfinalserien med 4-3 i matcher.


Linköping-Skellefteå 2-3(e förl (2-1, 0-0, 0-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (2.01) Pavel Skrbek spel fem mot fyra, 1-1 (12.22) Jan Hlavac (Teemu Aalto, Jaroslav Hlinka) spel fem mot fyra, 2-1 (16.23) Andreas Jämtin (Joakim Eriksson, Niklas Persson).

Tredje perioden: 2-2 (10.54) Anders Söderberg (Erik Andersson, Kent McDonell) spel fem mot fyra.

Sjätte perioden: 2-3 (2.01) Kimmo Koskenkorva (Christian Söderström).

Skott: 54-26 (9-3, 9-7, 11-4, 16-5, 9-6, 0-1).
Utvisninagr Linköping: 3x2.
Utvisningar Skellefteå: 6x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.
Publik: 7 700.

Skellefteå vidare med 4-3 i matcher.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".