Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
norrköping

Norrköping ska spara 70 miljoner

Uppdaterad 15:30
Äldreomsorgen och skolan är områden som kommer att drabbas hårt när Norrköpings kommun måste spara 70 miljoner kronor, men några uppsägningar ska det inte bli, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson. Istället hoppas kommunen på naturliga avgångar.

– Vi kommer inte att lägga några varsel, men vi kommer att införa ett anställningsstopp i kommunen. Det innebär att personalstyrkan kommer att minska, säger Mattias Ottosson.

De som går i pension ska inte ersättas med nya anställda. Med årets pensionsavgångar minskar därmed Norrköpings kommun sin personalstyrka med 200 personer.

– Som det ser ut i dagsläget räcker det. Men samtidigt vet vi inte hur ekonomin kommer att utvecklas om den här lågkonjunkturen blir ännu djupare och längre. Då krävs nog att regeringen reagerar. Annars kommer det att bli väldigt problematiskt i Sveriges kommuner, säger Mattias Ottosson.

Lågkonjunkturen slår hårt mot kommunernas ekonomi. Skatteintäkterna minskar radikalt och i många kommuner sitter nu politiker och räknar pengarna. För Norrköpings del innebär krisen att man tvingas spara totalt 70 miljoner kronor.

De nämnder som drabbas värst är teknik och stadsplanering, samt äldreomsorg och barn och ungdomsnämnden. Vård- och omsorgsnämnden har redan en mycket slimmad organisation.

Nämnden gick redan under förra året med underskott och tvingades till besparingar. Nu blir nämnden på nytt tvungen att spara. Under året måste 11 miljoner kronor sparas in.

Nämndens ordförande, vänsterpartisten Kerstin Hildebrand, säger att de inte kommer att säga upp några anställda. Istället hoppas hon på naturliga avgångar. Ett direkt resultat är dock att arbetsbördan blir större för dem som blir kvar, och frågan är hur mycket mer en anställd klarar av utan att vårdkvaliteten påverkas. Det här oroar Kerstin Hildebrand.

– Jag är jätteorolig. Det vi har gjort hittills har vi gjort tillsammans med områdeschefer, enhetschefer och personal, och vi litar ju till yrkeskunnande som finns hos personalen. Men gränsen börjar bli nådd och det känner jag oro inför.

Personalen klarar inte att utföra sina uppdrag om man skär mer i kommunens verksamheter. Det menar fackförbundet Kommunal, som nu vill att kommunen prioriterar vilka verksamheter som man ska satsa på och var man ska skära ner.

– Även om det inte blir några uppsägningar utan pensionsavgångar, så innebär det här en lägre bemanning. Och då måste man titta över vilken kvalité vi ska ha inom barn och äldreomsorgen, säger Eva Jeppsson på Kommunal.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".