Välj rätt i sexualundervisningen

Homosexuella pekas fortfarande ut som annorlunda i en del program om sexualitet. Hur hetero- och homosexuella framställs i teve har varit ämnet för ett forskningsprojekt i Linköping. Forskning som Eva Bolander hoppas ska hjälpa lärare att välja bra material till sexualundervisningen i skolan.

Eva Bolander har undersökt Kanal 5:s program Fråga Olle och Utbildningsradions teve-program om sex. De största skillnaderna menar hon är att Utbildningsradion har homosexuella gäster utan att göra en poäng av det medan man på Kanal 5 gör på ett helt annat sätt.

– En expert som de kallas för husflatan eller husbögen som står i en garderob och på programledarens uppmaning går ut ur garderoben och svarar på frågor, säger Eva Bolander.

Och att göra så är problematiskt menar hon.

– Det är klart att det ständiga utpekandet av homosexualitet som något som måste förklaras befäster synen på homosexualitet som någonting annorlunda.

Forskningen hoppas hon ska användas i utbildningen av lärare som har möjlighet att använda teveprogram som läromedel för sina elever. Dessutom hoppas hon att teveproducenterna både på Kanal 5 och Utbildningsradion ska börja tänka lite annorlunda.

– Min avhandling kan ju tolkas som att de borde göra på ett annat sätt än de gör idag även om jag inte direkt skriver hur de ska och inte ska göra.

Tobias Wallin
Tobias.e.wallin@sr.se

Ur Fråga Olle i Kanal 5:

– Har du sett min butt-plug?
– Nej
– Men var hade du den senast då?

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".