Universitet jagar forskningspengar

Uppdaterad 17:00
Linköpings universitet vill norpa åt sig en tredjedel av regeringens forskningskaka på 1,3 miljarder kronor. Nu har man skicka in ansökningar bland annat inom områdena nanovetenskap, energi och diabetesforskning.

– Det kan tillexempel handla om att man ska bygga om en tvåfältig väg till en fyrfältig, som man gjort med Söderleden i Norrköping. Då behöver man ta reda på vilka effekter en sådan investering får för framkomligheten i trafiken, säger Jan Lundgren professor i trafikinformation på Linköpings universitet. Det är väldigt viktigt att kunna göra prognoser så att man använder skattepengar på ett bra sätt.

Linköpings universitet har lämnat in elva egna ansökningar och fyra som medsökande tillsammans med annat universitet och inom transportforskning är Linköpings universitet medsökande till tillsammans med kungliga tekniska högskolan,

– Det beror dels på att det är fruktbart med ett samarbete men också för att regeringen har sagt att det är högst två ansökningar som kan få pengar och då är det naturligt att bilda allianser med andra universitet för att öka sannolikheten att få pengar, säger Jan Lundgren.

Helen Dannetun, dekanus på Tekniska högskolan, säger att det här kan betyda ökad trygghet för forskningen.

– Om man är nöjd med den verksamhet som har bedrivits så permanentas anslagen och det ger en möjlighet att arbeta mera långsiktigt än vad man gör idag, säger Helen Dannetun.

Och för den transportforskning som bedrivs i Norrköping kan ett statligt anslag betyda en miljon kronor om året Jan Lundgren.

– Då kan vi till exempel anställa en till professor inom ett område som är viktigt för oss säger han.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista