Norrköping

Alphacash-härvan växer i omfattning

Härvan kring Norrköpingsföretaget Alphacash var mer omfattande än vad de svenska storbankerna först ville medge. Enligt en IT-säkerhetsexpert ska bankerna tvingats byta ut betydligt fler än 80 000 kort.

-Jag grundar min bedömning på officiella siffror och utifrån tips jag fått från personer inom kortvärlden och bankerna, säger Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet till TT.

När korthärvan avslöjades i början av 2007 uppgav bankerna att tusentals av deras kort skulle bytas ut, men kunder som eventuellt drabbats av bedrägerier skulle hållas skadeslösa.

Men Swedbank ville aldrig uppge hur många kort som berördes. Handelsbanken sade att det rörde sig om drygt 5 000, Nordea uppgav att antalet var runt 20 000 kort medan SEB talade om cirka 10 000.

Enligt magasinet Filter handlade det bara för SEB:s räkning om 24 000 kort, en siffra som banken även meddelade till Finansinspektionen (FI). Hur många kort som egentligen har bytts ut sedan kortsvindeln upptäcktes vill bankerna inte uppge. Inte heller hur stora belopp som försvunnit.

TT

Fakta: Den stora korthärvan

I början av 2007 upptäcktes att ett antal svenska kortkunder fått köp som de aldrig gjort registrerade på sina kontokort.

Kunderna hade använt sina kort på restauranger, en tid därefter registrerades köp i andra länder.

De svenska storbankerna anlitade då ett brittiskt säkerhetsföretag för att utreda vad som hänt, skriver magasinet Filter som har kartlagt förloppet i den stora kortsvindeln.

Enligt utredningen var felkällan inte restaurangerna, utan visade sig vara deras kassasystem. Alla berörda restauranger hade kassor med kortläsare inköpta från ett företag i Norrköping, skriver Filter.

Ägaren till företaget hade försvunnit och misstänktes ha flytt till Sydamerika. Förutom honom misstänktes även en man bosatt i Partille vara inblandad.

I november i fjol lade åklagaren Karl-Erik Esbo ner utredningen om kortbedrägerierna. Åklagaren kunde konstatera att brott hade begåtts, men att det inte gick att klarlägga vem som begått brotten. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".