LINKÖPING

Pigg 150-åring vaknar ur vinterdvalan

I år firar Trädgårdsföreningen i Linköping 150 år. Det stora firandet drar igång till helgen och pågår under hela året.
– På sommaren är det jättefint, vi kommer hit med barnen och leker och grillar, säger Clara Tanzi.

Om vi vrider tillbaka klockan 150 år så började folk söka sig in från landet till Linköpingstätor. På så vis begränsades invånarnas trädgårsytor och grönområden.

Lösningen blev Linköpings trädgårsförening som då grundade och kort därefter tillkom dagens promenadpark. Idag fyller Trädgårsföreningen en viktig funktion för Linköpingsborna säger Björn Erik Boberg är ordförande i Trädgårsföreningens siftelse.

– Den blir mer och mer betydelsefull ju mer vi förtätar staden. Det här är ju ett utrymme som vi aldrig kommer att röra, men det växer upp bebyggelse på andra ställen i staden.

Idag, när vårsolen värmde och trädgårsföreningen visade sig från sin allra bästa vår-sida så var det många som njöt av solen tillsammans med den pigga 150 åringen. En av dem Caarola Björkman

– Det är en oas både för småbarn och för vuxna. Det har kommit en liten restaurang och det är vackert med mycket blommor.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista