Östergötland

Hygienen på dagis undersöks

Socialstyrelsen ska göra en nationell kartläggning av förskolornas hygienrutiner för smittskydd. Bakgrunden är att barn som går på förskola har nästan tre gånger så många sjukdagar som barn som är hemma.

Kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer kommer att besöka förskolorna under året och i Östergötland gäller det alla kommuner utom Söderköping, Finspång och Ydre.

Trebarnsmamman Maria Mattsson i Linköping tycker det är bra med en genomgång av hygienrutiner hos förskolorna, men anser att det även är föräldrarnas ansvar att hindra smittspridning.

– Till exempel vid magsjuka, då ska barnen vara hemma minst två dygn efter att de blivit friska. Men det är många som skickar tillbaks dem tidigare, säger hon.

Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Pontus Edqvist i Norrköping kommer det säkert att bli mycket diskussioner vid besöken hos personalen på förskolorna om rutiner och information till föräldrarna. Bara i Norrköping ska 90 kommunala och ett 25-tal privata förskolor besökas under året. Efter kartläggningen är det kommunernas sak att se till att förskolorna upprätthåller bra hygienrutiner.

– Det kan ju vara allt från blöjbyte till handtvätt och rutiner för om det blir något utbrott när det blir någon smittsam sjukdom, vad man då ska göra, säger Pontus Edqvist.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista