1 av 2
Lars Bergkvist, hyr ut pensionärer.
2 av 2
Åke Erlandsson

Många pensionärer vill arbeta igen

Det är många pensionärer vill tillbaka ut i arbete igen. Mitt i den ekonomiska lågkonjunkturen med stigande arbetslöshet finns det nu dom som en gång har lämnat arbetslivet bakom sig som vill jobba igen.

I Norrköping har ett företag som hyr ut pensionärer just startat. Idag finns omkring 100 pensionärer med olika yrkesbakgrunder i företagets register berättar vd Lars Bergkvist.

– Allt från före detta verkställande direktörer, ekonomichefer, försäljare, vaktmästare. Jag har egentligen allt, säger Bergkvist.

Han tycker inte att pensionärerna tar jobb från ungdomarna som idag har det tufft på arbetsmarknaden.

– Vi tar inte jobben från ungdomarna eftersom ungdomarna inte har samma erfarenheter som arbetsgivarna kräver i de fall vi hyr ut. Det är inte samma marknad som vi slåss på, säger han.

En av dem pensionärer som hyrs ut är elektrikern Åke Erlandsson som gick i pension för sex år sen.

– Jag mår väldigt bra av det. Jag håller min kropp i trim, man kommer ut och får träffa lite folk. Jag fyller 72 år nu men jag känner mig som 17, säger han.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".