Lena Svensson är ansvarig för pollenfällan.
Norrköping

Pollenjakt i Peking

Idag är det vårdagjämning och med våren inleds också pollensäsongen. I Norrköping finns en av landets 14 pollenfällor. På Vrinnevisjukhusets tak mäts hur stor halt av olika slags pollen det finns i luften.

Nu görs det analyser tre dagar i veckan för att sedan bli fler vid björk- och grässäsongen. I pollenfällan sugs luft in , tio liter per minut och pollen fastnar på en klibbig tejp som sedan tas in i laboratoriet för att analyseras.

Pollen och sporer räknas och ett dygnsmedelvärde räknas fram som ligger till grund för pollenprognosen. Men det går inte att säga redan nu hur det kommer att bli längre fram i vår.

– Det handlar om hur fort värmen kommer men är det mycket hängen på träden är det troligt att det blir mycket pollen och just nu är det mitt emellan, säger Lena Svensson som är ansvarig för pollenfällan.

Än så länge är det bara hassel och al i luften sedan kommer vide och sälg innan björk och gräs slår ut. Prognoserna är viktiga för allergiker som kan anpassa sin medicinering efter informationen.

Lena Svensson som räknar pollen tycker det är kul att säsongen startat.

– Hoppas att det kommer mycket pollen för det är roligt att titta på dom, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".