Foto: Björn Persson, WighsNews
Norrköping

Mordrättegång inledd i Norrköping

Uppdaterad: 12:40

I dag inleddes rättegången mot den 40-årige man som misstänks ha mördat sin granne med femton knivhugg i Åby utanför Norrköping. Motivet till dådet tros vara svartsjuka, då båda männen varit intresserade av samma kvinna.

Kammaråklagare Mats Näkne förklarade att 40-åringen varit irriterad över grannens intresse för hans tidigare flickvän. Efter dådet ska 40-åringen larmat SOS och förklarat att han dödat mannen, ett samtal som åklagaren spelade upp i rätten:

- Jag har huggit ihjäl en människa med en stor kniv. Han behöver akut hjälp, jag har huggit honom 16-17 gånger i hjärtat, säger 40-åringen i samtalet med SOS.

40-åringen medgav i rätten att han dödat mannen men att det ska skett i nödvärn och hävdar att det var grannen som attackerade honom. Enligt hans advokat hade han inget uppsåt att döda och gärningen ska skett på grund av hans psykiska tillstånd.

- Vi anser att gärningen ska bedömas som grov misshandel och vållande till annans död, förklarade Stefan Blomqvist, 40-åringens advokat.

Advokaten har även begärt att 40-åringen ska genomgå en större sinnesundersökning. Den första undersökningen visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Rättegången avslutas på måndag.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".