1 av 2
Kolmårdens delfiner i ljud och bild i Motala ström. Det kunde blivit verklighet under kulturhuvudstadsåret. Montage: Petter Ahnoff/SR Östergötland
2 av 2
Kulturarbetaren Lars Andersson föreslog utställningar i gamla kraftstationer.
Norrköping

Det här missade Norrköpingsborna

Delfiner i form av ljud och bild i Strömmen, ett arkitektritat koloniområde, en ambulerande teaterbåt och symfoniorkestern under bar himmel. Det är några idéer som kunde ha blivit verklighet om Norrköping hade blivit kulturhuvudstad i EU 2014.

– De gamla kraftstationerna är byggda som små tempel, med fyra och en halv meter stora generatorhjul och allt är enormt vackert, säger konstnären Lars Andersson som vill använda de gamla kraftstationerna som finns runt strömmen som arenor för kultur.

Det här är några idéer som kunde ha blivit verklighet, om Norrköping hade blivit kulturhuvudstad 2014. Det framgår av en sammanställning som kommunen gjort. Konstnären Lars Andersson har tidigare använt Drags kraftstation som utställningslokal och hans idé är kunna göra en kulturvandring mellan flera kraftstationer runt Motala ström.

– Pronovas kraftstation i funkisstil från trettiotalet, med fönster från golv till tak. Där skulle man enkelt kunna göra en lounge, ta en kopp kaffe. Sedan kan man komma hit till Drags kraftstation där det går att se installationer, sen vandrar man ner mot Kåkenhus och till sist ner till den stora Bergsbron, scenkonst musik konserter, berättar Lars Andersson.  

Ansökan om att bli kulturhuvudstad togs tillbaka i september efter beslut i kommunstyrelsen. Men nu har några av de idéer som engagerat ett 100-tal personer dokumenterats. Tina Karlsson har lett projektet som kostat kommunen ett par miljoner kronor.

– De som har varit med och jobbat med det här, ville väldigt gärna se en sammanställning av de idéer som arbetats fram och det har efterfrågats av politikerna också, säger Tina Karlsson. Och det finns idéer som skulle kunna bli verklighet med lite tålamod och fler aktörer.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Några av Norrköpings kulturhuvudstadsidéer:

  • En musikteaterföreställning på en specialbyggd teaterbåt med plats för 150 personer som spelas i minst 17 hamnar i länderna runt Östersjön.
  • Ett helt nytt koloniområde i Norrköping med arkitektritade kolonistugor och trädgårdar.
  • En Creative sports camp för tusentals ungdomar med inriktning på bland annat hip hop, grafitti, cirkus, fysisk teater och konståkning.
  • En internationell konferens där forskare från hela Europa samlas för att tolka hällristningar.
  • Att vid Motala ström få se och höra delfiner, med hjälp av högtalare och bild projiceras delfinerna kommunikation från delfinariet till Strömmen.
  • Få höra Symfoniorkestern spela en friluftskonsert.
  • En konststafett ska möta den som ska besöka Norrköping. Redan en halvmil från staden ska biltrafikanterna kunna se ett konstverk som sedan följs upp av flera på väg in i stadens centrum.
  • Hela järnvägssträckan mellan Norrköping och Boxholm ska bli en kulturresa. Både konstverk och aktiviteter där vissa resor är guidade.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".