Östergötland

Kritik mot Lantmännens chefsbonusar

Ledningen i bondeägda Lantmännen har femdubblat sina bonusar. Nu får ledningen dela på en bonus på närmare 9 miljoner kronor, det avslöjar tidningen Land.
– Det kan ju inte vara dåligt att det går bra för Lantmännen, säger styrelseordförande Thomas Bodén.

Peter Borring, ordförande för LRF i Östergötland, har förståelse för att bonusmiljonerna kan sticka i ögonen på många bönder som har det tufft ekonomiskt.

– Jag är inte i princip emot bonussystem men det känns ju inte så bra att man ökar bonusarna fem gånger om samtidigt som många bönder fått kraftigt ökade foderpriser till exempel.

Peter Borring vill dock understryka att han själv inte inte har hunnit titta på bonussiffrorna som presenterades idag.

Det har däremot jordbrukaren Folke Andersson gjort. Han driver själv en gård i närheten av Mantorp och sitter också med i Lantmännens distriktsstyrelse.

Han tycker att miljonbonusarna till Lantmännens ledning egentligen inte är något problem. Problemet är istället att lantmännen inte klarar dom ekonomiska mål man satt upp och att verksamheten egentligen inte är tillräckligt lönsam.

– Jag har respekt för att bönder kan bli frustrerade och irriterande men problemet är inte att duktiga tjänstemän får höga bonusar. Problemet är att lantbruket har dålig lönsamhet.

Thomas Bodén, styrelseordförande i Lantmännen har fått ta emot många upprörda telefonsamtal idag. Och han säger att han har förståelse för reaktionerna. Men tycker att ersättningarna är väl motiverade.

– Det är tufft för många lantbrukare men det kan ju inte vara dåligt att det går bra för Lantmännen. Att de rörliga ersättningarna ökat beror på att det gick bättre för företaget förra året än tidigare år.

Kunde man inte använda dem till något bättre?

– Det är en hypotetisk fråga. Systemet som vi utformat ser ut så här och då har vi fått det här resultatet.

Kommer ni använda samma system i fortsättningen?

– Det får vi se. Det få stämman i april avgöra.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista