Åtvidaberg

Bältesoro i Åtvid

Skolbarn i Åtvidaberg tvingas åka obältade till skolan varje dag. Nu är både föräldrar och elever rädda för att något ska hända på den olycksdrabbade vägen.

– Många barn är oroliga för att åka när det är isigt väglag. Underhållet av vägen är dåligt och bussen har gått av flera gånger. Jag upplever att barnen är väldigt oroliga, säger Conny Johansson.

Conny Johansson bor med sin familj i Önhult precis på gränsen till Västervik. Från dem är det ungefär två mil till centralorten Åtvidaberg. Vägen är till stor del mycket smal och krokig och man får knappt plats med två personbilar på bredden.

På den vägen kör ofta stora lastbilar och timmerbilar som blockerar nästan hela vägen. Men Åtvidabergs kommun och Östgötatrafiken ser inget problem att låta skolbarnen åka buss utan bälte på sträckan.

Det tycker Conny Johansson är märkligt.

– Från det att man får barn så talar alla om hur noga det är att man ska sätta barn i speciella barnstolar, barna ska sitta fast och dom ska sitta baklänges. Bälte, bälte, bälte… Men helt plötsligt börjar de skolan och ska åka skolbuss. Då är det helt plötsligt okej att åka utan bälte, säger han.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".