Linköping

Linköpingspar får rätt mot Ryanair

Den uppmärksammade tvisten mellan flygbolaget Ryanair och ett par från Linköping är nu avgjord. Idag slog Nyköpings tingsrätt fast att lågprisbolaget ska ersätta paret för delar av de extrakostnader de drabbades om när planet de skulle rest hem med från Bryssel ställdes in och de istället fick ta sig hem på egen hand.

Eva-Marie Brännström är lättad efter domen:

– Det har varit en väldig lång resa, en lång process och nu är det äntligen klart, säger hon.

Eva-Marie Brännström och maken Rune reste till Bryssel i maj 2006. Strax före hemresan fick de veta att flyget var inställt och att de först två dagar senare kunde få nya biljetter. Men paret kunde inte vänta utan åkte hem med tåg, hyrbil och taxi - vilket de själva betalade.

Ryanair betalade tillbaka 322 kronor för biljetterna - men paret fick ingen annan kompensation, och heller ingenting för eventuell mat eller hotellrum.

Sedan konsumentombudsmannen drog Ryanair inför tingsrätten krävde Linköpingsparet 4 790 kronor vardera.

Rätten finner dock 2 325 kronor vardera som rimligt. Vardera parten får också betala sina egna rättegångskostnader.

Enligt Eva-Marie Brännström var det inte för pengarnas skull som de inledde en process mot Ryanair:

– Det är egentligen för principens skull som vi har dragit det här så långt, säger hon

Konsumentverket som företrätt Linköpingsparet i rätten, välkomnar domen och konstaterar att hela flygbranschen nu kommer att tvingas rätta sig efter domstolens beslut.

– Nu vet vi vad som gäller, nu kan man inte bli lämnad i sticket oavsett väderlek och det känns gott, säger Eva-Marie Brännström.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista