Sven-Otto Littorin arbetsmarknadsminister
motala

Ministers råd i Motala är utbildning

Motala kommun kan inte räkna med något extra stöd från regeringen efter den senaste tidens varsel. Det framkom när arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin besökte Motala i går. Nästan 1200 personer är arbetslösa i kommunen och alltfler är ungdomar. Ministern råd till dem som drabbats var att satsa på skolbänken för att på så sätt få chans till nytt jobb.

– Vi kommer att behöva bilar, hus och fabriker också i framtiden. Det här är den sjunde finansiella krisen i Sverige sedan 1850-talet och vi har överlevt de andra sex så det är klart att vi kommer ur det här också, Men det blir några tuffa år och om jag hade varit yngre än vad jag är idag så hade jag satt mig i skolbänken idag, säger Sven-Otto Littorin.

Motala var alltså nästa stopp för arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som nu är ute på turné till krisdrabbade kommuner i landet. Och ministerns gamla hemtrakter Motala är långt ifrån något undantag, här är nästan 1200 personer arbetslösa och alltfler ungdomar hamnar utan jobb. Ett problem som arbetsmarknadsministern vill lösa med skolbänken.

– Är man ung idag så är det i och med turordningslistor så är det många unga människor som får lämna sina jobb. Och är man ung och inte har gått klart gymnasiet eller kan tänka sig någon annan typ av utbildning så är det ett bra tillfälle nu. Vi vet att konjunkturen kommer att vända någon gång men vi vet också att det kommer att ske ett stort generationsskifte på svensk arbetsmarknad om tre-fyra år. Så har man möjlighet så är det ett bra tillfälle just nu att plugga vidare, säger Sven-Otto Littorin.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".