Östergötland

Stort intresse för högskoleprovet

För att öka chansen att bli antagen till universitet och högskolor kan man göra högskoleprovet och i år är trycket extra hårt på att få skriva provet. 2350 personer i länet ska skriva högskoleprovet den 28 mars, men ännu fler har velat göra det. Linköpings universitet har fått säga nej till ungefär 300 personer som anmälde sig för sent ute med sin anmälan.

Det var den 15 februari som anmälan till vårens högskoleprov skulle ha varit inne, men eftersom universitetet måste ordna både lokaler, material och personer som arbetar under provdagen går det inte att ta in efteranmälda.

– Vi vill jättegärna hjälpa folk, men samtidigt vet de ju om att det är en sista anmälningsdag, säger Marie Orest är arbetar på universitetets centrala studievägledning.

I fjol gjordes provet av cirka 2000 personer i Östergötland, i år är det alltså 350 fler som ska göra provet i antingen Linköping, Norrköping eller Motala. Ett problem som var svårt att lösa var att ordna personal som kan jobba provdagen

– Nu utnyttjar vi varenda person, så jag vill passa på att tacka alla som ställer upp på lördag, säger Marie Orest och tillägger att de som gör det, får ett arvode.

Marie Orest har en teori om varför intresset för att göra högskoleprovet har ökat kraftigt i år:

– Universitetet har satt högskoleprovet som en extra urvalsgrupp för antagningen till kurser, och det gör det då lättare att komma in, säger hon.

Lotta Karlsson
Lotta.m.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".