Östergötland

Ny fastighetsavgift positiv för många husägare

Många husägare kommer att få positiva besked i årets deklaration. Omkring 40 procent av de östgötska villaägarna kan vänta sig en minskning av fastighetsskatten när den nya fastighetsavgiften nu har börjat gälla.

Från och med 2008 ersätts fastighetsskatten av den nya kommunala fastighetsavgiften och det kommer att märkas för första gången i årets deklaration.

– Det innebär kraftiga reduceringar i fastighetskatten för ett stort antal fastigheter, säger Börje Wågensjö vid Skatteverket.

Tidigare har alla fastighetsägare betalat 1 procent av taxeringsvärdet i fastighetsskatt, men den nya fastighetsavgiften innebär att husägarna betalar en avgift på maximalt 6 362 kronor om huset är taxerat på lägst 800 000 kronor eller mer.  De som däremot har ett taxeringsvärde som är lägre, får betala 0,75 procent av taxeringsvärdet i fastighetsavgift.

Nästa år väntas dock många få betala mer i fastighetsavgift. I dagarna har villaägare fått besked om det nya taxeringsvärdet för 2009 och det är betydligt högre än tidigare för många

– Den visar på höjningar på i snitt 36 procent i Östergötlands län. I vissa kommuner såsom Kinda och Boxholm, där har vi höjningar som ligger på runt 50 procent, säger Börje Wågensjö.

Detta innebär att den som idag har ett hus som är taxerat till 400 000 kronor och får en höjning av taxeringsvärdet med just 50 procent får en höjning med 1500 kronor i fastighetsavgift nästa år. Alla tjänar alltså inte på den nya kommunala fastighetsskatten.

– Nej, så som reglerna är utformade så gör man inte det, säger Börje Wågensjö vid Skatteverket.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".