Äldre män toppar sjöolycksstatistiken

Varje år omkommer ett 40-tal personer i Sverige i samband med båtolyckor och majoriteten av de som drunknar är män över femtio år. I en del fall har dom helt enkelt ramlat överbord på grund av att dom varit berusade, men alkohol är inte det största problemet i de här sammanhangen.

– Jag tror att många ramlar i vattnet på grund av att man kissa och jag vill därför rekommendera att använda öskaret eller kissa i båten. Det är absolut självklart när man är i en rank farkost, säger mats Rosander på Transportstyrelsen i Norrköping.

Det blir allt varmare och våren känns bara dagar bort. Och med värmen åker presenningen av och båten görs i ordning för den högtidliga sjösättningen. Men dessa härliga och fridfulla dagar som båtlivet kan erbjuda har en baksida.

Enligt Mats Rosander så antalet olyckor till sjöss ökar markant när båtsäsongen startar.

– Då ger sig alla människor ut på sjö oavsett om man har någon erfarenhet eller ej, säger Mats Rosander.

De som toppar statistiken när det gäller antalet döda i båtolyckor är företrädesvis äldre män som sysslar med någon form av fritidsfiske i småsjöar. I genomsnitt var mer än 60 procent av de som omkom i båtolyckor de senaste två åren äldre män.

Mats Rosander säger att flytväst användandet är ganska dåligt i den här gruppen.

– Man har varit ute och fiskat i så många år och då är det här en självklarhet att man hoppar i båten och sen ger man sig iväg. När de ramlar på utsidan i en roddbåt så har de stora svårigheter att ta sig upp i båten igen. Har man då ingenting att flyta på så betyder det att man har stora svårigheter att överleva, säger Mats Rosander.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista