Hård kritik mot LO-ordförande

På ledarplats kräver nu flera tidningar att LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin avgår efter den senaste tidens debatt om pensionsavtal och bonusar inom AMF Pension.

Bland folk på stan var kritiken mot LO-basen hård.

– Det är hemskt, att de kan hålla på så här. De tar ju allting från dem som har minst och lägger på de där stora bövlarna, säger pensionären Maria Thern

– Jag tror att hon ligger rätt risigt till. Hon har en väldig press på sig. Jag tror att hon kommer att avgå, säger busschauffören Bo Emanuel Larsson.

– Hon borde tacka för sig. Har man inte mer koll på vad man skriver på så ska man inte sitta på en sådan post, säger läraren Marie-Louise Ademek.

-– Det är ju helt igenom bedrövligt. För LO behövs som en kraft som slåss mot orättvisor i samhället och nu står LO:s ordförande avklädd in på bara kroppen och det är ju det som de minst av allt behöver.

Efter de senaste dagarnas avslöjanden om stora pensionsavtal och bonusar till AMF pensions chefer så kan företagets slogan ”Vi ger dig lite mer att leva för” kan tolkas på flera olika sätt.

Östgöta Correspondentens socialdemokratiske krönikör Torbjörn Gustavsson har fått ta emot många samtal dom senaste dagarna från upprörda LO-medlemmar.

Enligt Gustavsson så verkar Lundby-Wedin fortfarande har förtroende bland LO:s toppar och medlemsorganisationer men fotfolket verkar vara stakrt kritiskt.

– De reaktioner som jag får så verkar inte många ha förtroende för henne. Det många känner är besvikelse för att LO:s ordförande hamnat här och det är en farlig besvikelse för den föder en frustration.

Han tycker inte att det är hans sak att kräva LO-ordförandens avgång men är tveksam till om hon kan sitta kvar på sin post.

– Nu kommer fler och fler röster inifrån LO som säger att hon ska träda åt sidan och jag tycker att hon ska lyssna på det.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista