Bättre arbetsmiljö i kassan

Arbetsmiljöverket har undersökt situationen för dem som arbetar i mataffärer och arbetsmiljön har blivit bättre. Ett 50-tal butiker i det distrikt som Östergötland tillhör har granskats och framför allt arbetet för kassapersonalen har förbättrats.

-– Man ska inte bli utsliten på sitt arbete och jag känner ju av axlar, armbågar och handleder om jag sitter för mycket i kassan. Så det gäller att hjälpas åt, säger butikschefen på Ica Spiralen i Norrköping.

För ett år sedan startade Arbetsmiljöverket sin satsning på att förbättra arbetsmiljön för personal i mataffärer. Satsningen har gett gott resultat framför allt för kassapersonalen. Nu har planeringen förbättras och variationen i arbetsuppgifterna är större på många håll.

– När vi började att undersöka kassarbetet så var det inte ovanligt att folk kunde sitta upp till tolv timmar om dagen, säger Benny Persson på Arbetsmiljöverket.

Cheferna i butikerna har också blivit mer medvetna om problematiken.

– Man hanterar ju varor från lastintag till kassa så det blir många kilo man lyfter. Och gör man inte rätt så är risken för belastningsskador stor. Nu har man blivit mycket mer medveten om de här problemen ute i butikerna.

På sikt hoppas Arbetsmiljöverket att satsningen ska ge färre belastningsskador. På Ica Spiralen i Norrköping är det framför allt i kassorna som trycket är hårt.

--Det viktigaste i en butik är att man får göra olika saker. Här kompletterar vi varandra bra. Om någon är trött i kassan finns det alltid någon som kan hoppa in, säger Jonas Svensson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista