Linköping

Linköping satsar på nytt för ungdomar

Uppdaterad version 16:56
I Linköping gör kommunen nu en översyn av ungdomsverksamheten. Nya aktiviteter kring skolavslutningarna i sommar ska anordnas samtidigt som Nykvarnsfestivalen läggs ner.

– Ungdomsverksamhet i samband med sommarlovsavslutningen tycker vi är viktigt men är en festival inte det som lockar så ska vi göra något annat, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Lundgren (C).

Den nya inriktningen innebär att utbudet i innerstaden inriktas för ungdomar mellan 16 och 20 år medan utbudet för yngre koncentreras till bostadsområdena.

I samband med sommarlovsavslutningen anordnar kommunen en fotbollsturnering och artistuppträdanden på Folkungavallen. För gymnasieelever ska det bjudas artistuppträdande i Trädgårdsföreningen.

– Vår ambition är att erbjuda bra aktiviteter som lockar utan att man känner press att berusa sig med droger eller alkohol, säger Lundgren.

För att ta reda på vad ungdomarna själva vill ska kommunen också göra en livsstilsundersökning. Den första sedan 1997.

– Ungdomarna vi hade koll på då är ju tolv år äldre i dag och det händer mycket på den tiden.

Får ungdomarna mer eller mindre pengar i år?
– Ungdomsverksamheten är prioriterad och då måste vi politiker stå upp och försvara den. Det kanske inte är så att verksamheten klarar sig helt utan besparingar men den ska stå långt ner på besparingslistan.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".