Norrköping

Kritik mot Hyresbostäders sponsring

Hyresgästföreningen kritiserar allmännyttiga Hyresbostäder i Norrköping för att företaget sponsrar IFK Norrköping och den nya idrottsparken.

– Jag tycker att det är en extra skattepålaga via hyresavin. Ett allmännyttigt bostadsföretag ska inte syssla med sponsring när man samtidigt inte har råd att renovera sina lägenheter, säger Anita A:son Landgren som är vice ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Vad ska man använda pengarna till istället?
– Det finns ett stort underhållsbehov som man hela tiden talar om när man vill ha en hyreshöjning. Fick pengarna stanna i bolaget kan det användas där.

Hyresbostäder har köpt namnet på en av läktarna på nya Idrottsparken. Nu undrar Hyresgästföreningen hyr mycket sponsringen kostar. Men det avslöjar inte företaget.

– Jag tror mig veta att det finns ett sekretessavtal från IFK:s sida. Det finns väldigt många uppfattningar om vad ett allmännyttigt företag ska syssla med men jag delar inte uppfattningen när det gäller underhållet. De senaste åren har vi varje år lagt ungefär 230 miljoner kronor per år i underhåll, säger marknadschefen Lars Löfgren.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".