Östergötland

Bris får olika stort stöd i olika kommuner

Det är stora skillnader mellan hur mycket pengar länets kommuner bidrar till verksamheten hos Bris, Barnens rätt i samhället. Den kommun som betalar minst är Linköping.

– Där kanske man inte har sett nyttan med vår verksamhet och vi kanske inte heller har varit tydliga med vad vi erbjuder och som vi tycker är en grundplåt att alla kommuner ska vara med och betala för vår verksamhet, säger Birgitta Mäki som är chef för Bris region öst.

Bris ansöker årligen hos kommunerna om att få fyra kronor per barn i bidrag. Mest generösa kommunerna i Östergötland är Kinda, Vadstena, Ödeshög Åtvidaberg som ger fullt bidrag i år, medan Linköping nöjer sig med 1 krona och 47 öre per barn.

– Vi kan inte säga att vi vet att vi får valuta för pengarna eftersom det är en anonym stödverksamhet som bedrivs men vi ser ändå utifrån den omfattning och den kompetens som finns i deras organisation att den är absolut nödvändig för oss, säger Andreas Capilla  vård- och omsorgschef i Åtvidaberg:

I dag har Bris gratis hjälptelefon för barn och för vuxna om barn, de har mejl, chatt och diskussionsforum på nätet. Minst generösa kommunen i länet till Bris är Linköpings kommun med 1 kr och 47 öre per barn i år. Regionchef Birgitta Mäki tror att skillnaderna kommunerna emellan kan ha att göra med vilken politisk nämnd som beslutar om bidraget.

– Ibland är vi med i kultur och fritidsnämnden och slåss om pengar med fotbollsföreningar bland annat, ibland kanske vi är med i omsorgsnämnden och där kan vi ju hamna i konkurrens med föreningar som ersätter en kommunal verksamhet där kommunen har rena avtal,  säger Birgitta Mäki.

Och de pengar som finns räcker inte att bedriva verksamhet som barnen efterfrågar, säger Birgitta Mäki.

– I våra kontakter med barn och ungdomar så märker vi ju att vi skulle behöva vara mer tillgängliga, ha fler telefonlinjer öppna, kunna ha fler chattar som chattar med barnen. Där täcker vi inte riktigt behovet, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".