Snigelhybrider hotar trädgårdar

En ny typ av snigel hotar nu våra trädgårdar. Den är troligen en korsning mellan den spanska skogssnigeln, kanske mer känd som mördarsnigeln, och vår inhemska, svarta snigel.
Den nya snigelhybriden har tillkommit genom att dom två närbesläktade snigelarterna parat sig, något som är tämligen ovanligt. Sniglarna har kommit till landet genom att träd och buskar från framförallt Spanien och Portugal planterats i trädgårdar i Sverige. Mördarsnigelns ägg och ungar sitter nämligen i rotsystemen. I höst kommer Naturhistoriska musseet i Göteborg tillsammans med Göteborgs Universitet att göra DNA-prover på hybridsniglarna för att lära känna dom bättre och för att kunna bekämpa dom effektivare. Tills vidare är rådet från doktor Ted von Proschwitz att vara extra vaksam när man planterar nya träd. Bästa sättet att se till att man inte får den aggressiva snigeln i sin trädgård är att spola av rotsystemet ordentligt innan plantering. För skulle skulle den nya snigeln dyka upp i trädgården kan det vara problematiskt att bli av med den.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".