Linköping

Nya Jas Gripen ska klara kryptering

Jas Gripen-plan ska hela tiden kunna ledas med hjälp av hemlig, eller krypterad, ordergivning från marken. Det slår nu försvarsmakten fast, efter Ekots tidigare avslöjande att flygvapnet skulle kunna vara tvunget att använda öppen kommunikation under några år.

Försvaret ska nu tidigarelägga satsningen på ett nytt system. 

– Nu ser vi över andra lösningar för att säkerställa att vi inte har något operativt glapp i vår förmåga att leda flygstridskrafterna, säger generallöjtnant Anders Lindström. 

Innebär det att det relativt omgående ska bli krypterad kommunikation till den nya versionen av Jas Gripen? 

– Vi genomför ett planerat och koordinerat och arbeta så att vi ska kunna genomföra detta på ett bra sätt år 2011, år 2012. 

Den gamla versionen av Jas Gripen, kallad AB, är på väg ut ur flygvapnet. Den har säker krypteringsförmåga.  

Men den nya modellen C/D har hittills saknat möjlighet till krypterad ordergivning. När försvaret tvingats föreslå besparingar det senaste året har man velat senarelägga inköpet av den nya kommunikationsutrustningen som kallas Länk 16, och som gör att ordergivning från marken kan vara krypterad.  

Det skulle ha betytt att det under några år kring 2011-2012 skulle bli ett glapp mellan systemen, där det inte finns några Jas-plan som kan ta emot hemliga order. 

Men efter den senaste tidens diskussion skriver försvaret i dag i ett hemligt svar till regeringen, att satsningen på ny kommunikationsutrustning ska tidigareläggas. 

Exakt hur det ska gå till vill inte Anders Lindström säga i dag, men därmed ska senaste modellen av Gripen kunna ta emot krypterad information. 

Klart är att det kostar pengar, så försvaret får nu skära ner på andra utgifter, men på vad är osäkert.  

– Vi tvingas göra en omplanering i den här frågan för att säkerställa detta. Konsekvenserna av detta kan jag inte överblicka nu utan det arbetet pågår, säger generallöjtnant Anders Lindström. 

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".