Linköping

12-åring sålde knark på skola

En 12-årig pojke togs nyligen av polisen när han försökte sälja hasch på en skola i Linköping. Det var andra gången på kort tid som pojken åkt dit för narkotikaförsäljning. På polisen ser man mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är skrämmande, det brister någonstans i vuxenkontrollen, säger Magnus Skoglund, chef för polisens gatulangningsgrupp i Linköping till Sveriges Radio Östergötland.

Han säger sig dock inte vara förvånad.

– Vi har ju sett att det trycks ner i åldrarna och att de som är straffmyndiga låter de som är under 15 år bära på saker eller som i det här fallet sälja, säger Skoglund.

Enligt Magnus Skoglund är det ovanligt att så pass unga personer som 12-åringar säljer droger. Men det är inte ovanligt att den första kontakten med missbruket sker i just den åldern.

– Jag tror att myndigheterna är ganska dåliga att veta hur stor omfattningen är. Vi har inga lagliga möjligheter att gå på de här genom visitation, vi måste ju misstänka ett specifikt brott. I det här fallet så lämnar vi över allt till socialtjänsten, säger Skoglund.

Men polisen vill gärna se en sänkning av straffmyndighetsåldern, från 15 år till till exempel 12 år.

– Inte i syfte att straffa utan i syfte att myndigheter ska ha möjlighet att genomföra de saker som gör att man kan göra den här upptäckten, exempelvis kroppsbesiktning, säger Magnus Skoglund.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".