östergötland

Kyrkors underhåll hotade

Landets stift är oroliga över att inte ha råd att restaurera kyrkorna i framtiden. Nivån på ersättningen riskerar nämligen att sänkas. Det skulle kunna leda till att vissa kyrkor får sämre underhåll i framtiden.

– Underhållet av kyrkorna är helt beroende av att vi har någon form av statligt stöd även i fortsättningen och att den ligger på en hyfsad nivå, säger Gunnar Nordanskog, stiftantikvarie vid Linköping stift.

Men risken finns att det statliga stödet kommer att sjunka säger Gunnar Nordanskog.

– Min gissning är att den skulle ligga kvar på samma nivå som 2009. Men vi har ju inte fått något besked om det. Risken finns naturligtvis att regeringen skruvar ner en del av det till ett mindre belopp, säger han.

Flera stift är oroliga för kyrkornas framtida underhåll, 2009 betalade staten ut 460 miljoner kronor som delas av Sveriges 13 stift. Linköping stift som omfattar 170 kyrkor fick 45 miljoner av dem. Men Gunnar Nordanskog anser att bidraget borde vara större för att alla kyrkor ska få bra underhåll.

– Jag tycker att bidraget borde vara något större. För det är en nationell angelägenhet att kyrkorna kan bibehållas, säger han.

Nu utvärderas ersättningen på departementet tillsammans med svenska kyrkan och de kulturmiljövårdande myndigheterna. Men när det gäller ersättningens storlek kan Jakob Kihlberg departementssekreterare vid kulturdepartementet, inte säga något i dagsläget.

– Det kan inte jag svara på idag. Jag kan inte kommentera någonting som handlar om ersättningsnivåer. Så är det en fråga där regeringen kommer att återkomma i budgetproportionen för 2010 det vill säga i september, säger Jakob Kihlberg på kulturdepartementet.

Det är för lång tid, tycker Gunnar Nordanskog.

– Det är olyckligt att det drar ut på tiden på det här sättet. Utvärderingen började ju redan 2008. I slutändan kommer det här leda till att församlingarna som sökt antikvariska ersättningen inte kommer få besked om det fören långt efter att de har lagt sina budgetar. Det innebär i sin tur att det blir omöjligt för församlingen att planera sitt underhåll, avslutar Gunnar Nordanskog.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".