Fredrik Nyström. Foto: Daniel Klaar /SR
linköping

Studie undersöker rödvinets hälsoeffekter

Nu ska rödvins effekt på hälsan undersökas i en ny svensk studie där frivilliga ska dricka ett eller två glas vin om dagen i tre månader. Studien skulle kunna leda till att läkare ordinerar ett måttligt drickande för att motverka till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

– Jag tippar ju att vi kommer att hitta en hel del positiva effekter av alkoholen. Det kommer kanske att öppna för att det är okej att rekommendera ett dagligt, måttligt alkoholintag till de som har en hög kardiovaskulär risk, en hög risk för hjärt- kärlsjukdom, att man som doktor kan ge den rekommendationen, säger Fredrik Nyström, professor i intern medicin på Hälsouniversitetet i Linköping. 

Kanske kan litet rödvin komma att skrivas ut på recept i framtiden. Under tre månader ska forskarna i Linköping låta 25 personer dricka rödvin varje dag, män två glas och kvinnor ett glas, medan en lika stor grupp genom lottning väljs ut att vara helnyktra som jämförelsegrupp. 

Därefter undersöks till exempel förändringar av blodfetter och blodplättar, fetthalter i levern och kärlvidgningar. Även insulinhalterna ska följas upp för att se hur vinet påverkar risken att utveckla diabetes. 

– Tanken är att se om alkohol sänker insulinnivåerna jämfört med kontrollgruppen som är nykterister, säger professor Fredrik Nyström. 

Redan tidigare har flera studier pekat på att den som dricker rödvin i måttliga mängder tycks ha mindre risk för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. 

Men ska en läkare våga ordinera alkohol så krävs längre och djupare studier där inte exempelvis livsstilsfaktorer som social tillhörighet riskerar att spela in, menar Fredrik Nyström, som ändå har stora förväntningar på resultatet. 

– Om man tittar på epidemiologiska data så är det inga svaga effekter man ser ut att få av ett måttligt alkoholintag. Jämfört med att vara helabsolutist så kanske det är en minskning av kardiovaskulär sjukdom med 30 procent, och det är ungefär lika mycket som vi får av bra läkemedel. Därför är det här en viktig fråga, säger Fredrik Nyström. 

Så det här är ett sätt att se om de teorier som förts fram verkligen håller? 

– Absolut!

Eventuellt fusk bland deltagarna i studien till exempel att den som ska vara helnykter ändå dricker, ska förhindras genom att hårstrån från försökspersonerna analyseras efter spår av alkohohol. Studien är också godkänd ur etisk synvinkel, ändå räknar forskarna med en del reaktioner. 

Fredrik Nyström har tidigare gjort sig känd för flera uppmärksammade koststudier, till exempel när han lät försökspersoner leva enbart på snabbmat, eller studier kring hur farligt smågodis är. Men för honom är det viktiga vardagsfrågor. 

– Kostfrågan visar sig vara väldigt brännande. Jag hade ingen aning om att det var så väldigt känsligt att prata om vad man ska äta. Inte desto mindre är det jätteviktigt. Vi har problem med att folk dör i förtid av övervik idag. Vi har inga riktigt bra data på vad vi ska rekommendera för koster. Det är ett stort problem och jag vill dra mitt strå till stacken, säger Fredrik Nyström, professor på Hälsouniversitetet i Linköping. 

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".