Handeln kräver aktion mot butiksrån

Rån mot butiker har ökat och Linköping är en av de kommuner som drabbats hårt senaste tiden. Det här är något som kostar handeln 12 miljoner om året. Nu kräver svensk handel att politikerna agerar.

– Man måste börja reagera på allvar genom samverkan mellan butiksinnehavare, poliser och brottsförebyggande rådet. Det finns mycket mer att göra både när det gäller marknadsföring och engagemang, säger Patrik Larsson som är butikschef och ledamot i Svensk Handel.

Svensk Handel har fått nog och kräver att politikerna gör något åt alla stölder och rån som sker runt om i landet. 40 000 namnunderskrifter ska i dagarna lämnas in till justitieminister Beatrice ask, där handelsanställda kräver att försök till rån ska ha samma påföljd som fullbordat rån.

Och problemen handlar inte bara om förlorade pengar enligt Svensk Handel. De personliga tragedierna och hotet mot handeln som en attraktiv arbetsplats är något som måste tas på allvar. Och Patrik Larsson efterlyser fler synliga poliser i omlopp.

– Jag tror att det skulle kunna inge lite mer förtroende om polisen skulle kunna visa upp sig lite mer. Det kör att folk känner sig tryggare, säger Patrik Larsson.

Vad tycker du om det kontantlösa samhället?

– Det är både och. Det finns ju även bedrägerier inom kortbranschen nu för tiden och den ökar kanske mera än vanliga rån. Men när allting fungerar och alla känner sig trygga så är det perfekt, säger Patrik Larsson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".