Anne Ludvigsson

Riksdagsledamot mitt i skottdrama

Svenska riksdagskvinnan Anne Ludvigsson (S), från Linköping fick fly för sitt liv vid ett skottdrama i byn Giremira, nära staden Nusaybin i sydöstra Turkiet.

- Vi var bara några meter ifrån när de började skjuta, säger Ludvigsson till Expressens nätupplaga.

Kvinnorna är oskadda och fick ta sin tillflykt till ett klassrum i en skola som fungerade som vallokal.

Enligt Ludvigsson var det anhängare till borgmästaren i byn som inledde skottlossningen när man insåg att man skulle förlora valet.

- Jag var både orolig och rädd, säger Ludvigsson.

Hon har sänts som valobservatör till Turkiet tillsammans med riksdagsmannen Ameer Sachet i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Ludvigsson berättar att det var oroligt i byn redan under morgontimmarna när valet inleddes. Valfunktionärer som öppet sympatiserade med den sittande borgmästaren försenade öppnandet och skrev in människor som inte bor i valkretsen i vallängden.

- När folk såg att det kom folk till vallokalen som de inte kände blev de arga och provocerade. Det blev våldsamheter med stenkastning.

Militären fick kontroll över läget och folk började gå till vallokalen igen.

- Då rusade en släkting till borgmästaren in i skolträdgården där det fanns en vapengömma sedan tidigare. Han hämtade ett gevär och sprang mot väljarna och hotade dem.

- Militären ingrep igen och det blev skottlossning. Ingen människa skadades, eftersom man sköt i luften. Vi flydde in i ett klassrum. Ett väldigt tumult uppstod och valet avbröts.

Ludvigsson säger att diskussioner pågick under söndagseftermiddagen om att ändå återuppta valet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".