Niklas Borg, (M).
Linköping

12-årings knarkförsäljning upprör

Moderaten Niklas Borg, socialnämndens ordförande, är bestört sedan SR Östergötland rapporterat om att en 12-åring sålt narkotika på en skola i Linköping. Borg vill nu se ett bättre samarbete mellan polisen och kommunen.

– Vi måste hänga med i samhällsutvecklingen och ser vi tendenser till att missbruk ock kriminalitet går ner i åldrarna så här pass mycket så är det nödvändigt att vi förändrar lagstiftning och arbetssätt, säger Niklas Borg.

En utredning föreslår att polisen framöver ska få skyldighet att utreda brott begångna av barn. Det är ett förslag som Niklas Borg hoppas blir verklighet.

– Det handlar inte om att sätta barn i fängelse utan om att komma in i ett tidigare skede med insatser för att inte ett kriminellt beteende ska eskalera, säger Borg.

Folkpartiet vill att de sociala myndigheterna ska kunna sätta in tvångsåtgärder för barn under 15 år. Idag krävs föräldrarnas tillstånd.

– Vi ser ju att allt fler ungdomar under 15 år hamnar i mycket grov kriminalitet och då är det viktigt att samhället kan gripa in med tvång, annars kan det gå mycket snabbt utför, säger Johan Pehrson som är Folkpartiets talesman i rättspolitiska frågor.

Enligt Johan Pehrson utnyttjas det att barn under 15 år inte är straffmyndiga:

– Det finns en cynisk verksamhet idag som driver inte minst 13-14 åringar framför sig i allt grövre kriminalitet. Vi måste se till att den sociala omsorgen griper in, sätter stopp och ser till att det här inte får fortsätta, säger Johan Pehrson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".