Thomas Agnevik
Östergötland

Våld mot poliser allt vanligare

Uppdaterad version 17:30
Fyra av tio poliser i Östergötland har hotats eller blivit utsatta för våld under det senaste året.
– Att poliser ska acceptera hot och våld som en del av sin arbetsmiljö kan jag aldrig acceptera, säger Thomas Agnevik, ordförande i Polisförbundet i Östergötland. 

Det är en tuff arbetsmiljö som många av de runt 2000 poliser som svarat på Polisförbundets enkät beskriver. Av de drygt 100 polismän i Östergötland som deltagit i kartläggningen svarar över 40 procent att de blivit hotade eller utsatta för våld under de senaste tolv månaderna. Flera av dem uppger också att hot riktats mot deras familjer.

– Rättssystemet och samhället i övrigt måste fundera på hur man agerar mot dem som försöker påverka rättsapparaten. Idag upplever många poliser som gör en anmälan att de i domstolen ofta hamnar i en diskussion om vad som hör till yrket, säger Thomas Agnevik.

Över 65 procent av de östgötska polismännen upplever också att problemen har ökat under de senaste tre åren. Det är betydligt fler än i landet som helhet och de har rätt.

När en liknande kartläggning gjordes 2007 var det bara drygt 25 procent av de tillfrågade polismännen som uppgav att de blivit hotade eller misshandlade.

För första gången ägnades en del av enkäten den här gången också åt den organiserade brottsligheten och här i länet uppgav fler poliser än i landet som helhet att de någon gång under det gångna året blivit hotade eller förföljda av företrädare för kriminella nätverk.

– Det är ju extra allvarligt naturligtvis. Den organiserade brottsligheten använder ju sig i vissa fall av metoder som i juridisk mening inte ses som hot. Grovt kriminella kan till exempel sätta sig i en bil utanför en polismans bostad eller ta kontakt med en polismans barn och berätta att ”jag vet att din pappa eller mamma är polis”.

En av de nio aktionsgrupper som från och med i sommar uteslutande ska arbeta med just organiserad brottslighet ska ju också ha sin bas i Norrköping och det oroar Thomas Agnevik:

– Det som bekymrar mig är att vi nu ska satsa på grov organiserad brottslighet och inrätta en speciell aktionsgrupp mot den här typen av brottslighet. Då måste polismyndigheten som arbetsgivare och staten bli bättre på att stötta de poliser som är ute och konfronterar den här typen av personer.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Läs hela rapporten från Polisförbundets hemsida:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".