1 av 2
Foto: Markus Dahlberg, SCANPIX
2 av 2
Linköping

Polisens eget nätverk öppet för alla

Under mer än ett års tid har vem som helst kunnat använda Linköpingspolisens trådlösa nätverk. Efter Sveriges Radio Östergötlands rapportering har polisen börjat kryptera nätverket.

För den som har velat har brottsliga handlingar kunnat begås genom att via nätet exempelvis hota, trakassera eller ladda ner barnporrbilder utan att riskera att bli upptäckt.

Enligt Jan Sundström, sektionschef för it-enheten inom Rikspolisstyrelsen, har nätverket funnits som service till besökare i huset och i viss mån för datatekniker som behöver hämta programvara. Sundström tror inte att så många missbrukat möjligheten att ladda hem program eller filer.

– Nej, jag tror inte att risken har varit särskild stor.

Men efter att Sveriges Radio Östergötland avslöjat det hela, väljer nu myndigheten att kryptera nätverket för att förhindra obehöriga att nyttja det.

– Bara det faktum att någon för det på tal är väl en anledning så god som någon, det kommer ju inte om annat sätta fokus på att det finns ett nätverk här och de finns det ju anledning att kryptera det, säger Jan Sundström till SR Östergötland.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".