Vindkraftverk på östgötaslätten.

Luft under vingarna för vindkraften

Högen med ansökningar om att få bygga vindkraftverk bara växer hos länsstyrelsen i Östergötland.  Samtidigt satsar regeringen på energislaget, konstaterar Karin Sigvardsson som är miljöskyddsdirektör på länsstyrelsen.

– Man satsar pengar på att dom allra största vindkraftsprövningarna ska kunna genomföras snabbare, säger Sigvardsson.

Det ska snart bara ta ett halvår från inlämnad ansökan till beslut om tillstånd. Men det får inte gå för fort, anser Karin Sigvardsson.

– Det är svåra frågor, det är svåra konfliktfrågor i närområden med boende och liknande, så man måste se till den delen noga, säger hon.

I Östergötland finns idag 67 byggda verk, 23 som fått tillstånd men inte byggts än och 250 ansökningar. En kraftig ökning från förra året då mindre än hälften så många ansökningar fanns.

Senast ut på banan är Valdemarsviks kommun med en grupp om sju verk strax utanför huvudorten. Nytt för i år är att det finns ansökningar inne från nästan alla länets kommuner. Och det är nya områden som intresserar, säger samhällsbyggnadsdirektör Elisabet Weber på länsstyrelsen.

– Det vi får in nu framöver är ju ansökningar i skogsbygden, alltså helt nya områden, säger Weber.

Utvecklingen går fort, men just vindkraftsbyggen går att ångra och riva.

– Mycket annat som vi påverkar vår miljö med är ju inte möjligt att återställa. Men med vindkraft så går ju det i någon mån, säger miljöskyddsdirektör Karin Sigvardsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".