östergötland

Svart dag på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden i Östergötland fortsatte att försvagas i dag när flera stora varsel lades. Mjölby kommun varslade 21 personer om uppsägning och livsmedelsföretaget Atria i Norrköping med över 100 anställda hotas av nedläggning om företaget inte kan säljas.

– Folk känner sig rätt uppgivna och ledsna. Det var en chock för alla, säger Evelina Hedström som är lagerarbetare på företaget.

Atria tillverkar smörgåsar och sallader som säljs i bensinmackar och livsmedelsaffärer, men har gått dåligt en längre tid.  Företaget ingår i den finska livsmedelstillverkarens Atrias koncern, som nu tröttnat att det går dåligt i Norrköping. Om företaget i Norrköping inte kan säljas innan slutet av juni läggs det ned. 120 anställda berörs.

– Det har inte gått bra de senaste två, tre åren som jag har jobbat här, så det var ju väntat. Det går minus varje månad, men man har ju hoppats att det inte skulle bli så här, säger chauffören Demir Fetahovic.

I dag kom beskedet att energiteknikföretaget EON ES varslar 175 personer i hela landet om uppsägning. Hur många som berörs i Östergötland är ännu oklart.

Ett nytt varsel från kylskåpstillverkaren Dometic i Motala har också kommit. Under det senaste året har företaget varslat åtta gånger.

Den här gången gäller varslet 75 personer och i och med det har nu företaget minskat sin personalstyrka med 400 personer. 200 jobbar nu kvar på företaget.

– Det beror på att marknaden är så dålig och nu har vi sett att Australien som är en viktig marknad för oss har dykt, säger Kent Bengtsson som är platschef på Dometic i Motala.

Mjölby kommun varslar 21 personer om uppsägning. 15 barnskötare och 6 tjänster inom grundskolan berörs. Orsaken är vikande elevantal i skolan.

– Det här är inte roligt men finns inte eleverna kan vi inte ha lärare heller, säger Lotta Gylling, skolchef.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".