Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
östergötland

Snuskiga toaletter är elevernas vardag

Många elevtoaletter på landets högstadieskolor är dåligt städade och många elever drar sig för att gå på toaletten under skoldagen. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort. På nästan varannan undersökt toalett i länet saknas till exempel tvål. Men på lärartoaletterna finns det ofta både handsprit och doftspray.

I Östergötland har vi undersökt ett 60-tal toaletter på 11 skolor.
– Måste man inte gå så undviker man det helst att gå, säger Tove Erlandsson på Lagmansskolan i Mjölby.

På nästan varannan toalett av de undersökta skolorna saknas det möjlighet att tvätta händerna med tvål och på var femte toalett saknas det torkhanddukar.

Skäggetorpsskolan i Linköping och Hagaskolan i Norrköping får enligt vår undersökning lägst betyg av skolorna i länet när det gäller hur fräscha toaletterna är. Vid tillfället som vi besöker Skäggetorpsskolan är det kiss på golvet på flera av toaletterna, det finns inga handdukar på en enda toalett och tvål finns bara på ett fåtal toaletter.

– Det är ganska grisigt, men det värsta är att det saknas tvål så man inte kan tvätta händerna ordentligt, men sen är pappret slut och sånt ibland, säger Viktoria Gustavsson, elev på Skäggetopsskolan.

En stor skillnad vi märkt av när vi besökt skolorna är att det är stora skillnader mellan elevernas och lärarnas toaletter.

Av elva granskade personaltoaletter saknades bara toalettpapper på en och förutom att det fanns tvål och handdukar fanns här också ofta handsprit och doftspray. På en del toaletter som tillhörde rektorer och lärare har man även utsmyckat toaletterna med konst.

Enligt Skäggetorpsskolans rektor Kerstin Johnsson skulle lärarna aldrig tolerera att deras toaletter såg ut som elevernas.

- Nej det skulle man definitivt inte, och det ska inte eleverna heller göra.

Kommer du vidta återgärder efter det du hört om toaletterna?
– Det är klart jag måste ta upp det här, jag kommer gå in på elevrådet och tala om när de ser problemen som annan personal gör när det gäller deras utrymme, Kerstin Johnsson.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Fråga

Så gjorde vi undersökningen

Vi åkte till 11 skolor och undersökte toaletterna, det vi tittade på var om det fanns en hel och komplett toalett, helt handfat, om kranen fungerade, om grundläggande hygien utrustning som toapapper, toaborste, pappershanddukar eller handtork och om det fanns två. Sen tittade vi också på vilken nivå städningen var och om det fanns klotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".