1 av 2
2 av 2
Motala

Aktivt arbete mot snuskiga toaletter

En skola som skiljer sig från mängden när Sveriges Radio Östergötland granskat renligheten på elva högstadieskolors toaletter är Södra skolan i Motala. I flera år har man framgångsrikt bedrivit ett aktivt arbete för bli av med toasnusket.

– Alla veckor det är lov så går vi igenom korridorer och toaletter, målar och fräschar upp det som är klottrat eller förstört på något sätt. Så när eleverna kommer tillbaka är det alltid rent och fräscht säger Birgitta Wessman, rektor på Södra skolan.

Enligt vår undersökning av elva av länets högstadieskolor saknades pappershanddukar på varannan toalett och det viktigaste av allt – tvål att tvätta händerna med saknades på var femte elevtoalett. Samtidigt som personaltoaletterna alltid hade både tvål och handdukar.

Men när vi besökte Södra skolan var den enda anmärkningen vi kunde notera att det fanns lite klotter på tjejtoaletterna och dessutom skiljde sig inte personaltoaletterna nämnvärt från elevernas.

Att skolan arbetar så aktivt med att se till att lokalerna är fräscha beror enligt skolledningen på att det finns ett aktivt elevråd. Emmy Andersson, ordförande för elevrådet på Södra skolan, menar att det blivit mycket bättre efter att elevrådet anmärkt på att det varit dåligt städat.
– Ibland får man ju säga till att det inte är ordentligt fräscht, då ringer de och säger till städcheferna och sagt att eleverna inte tycker det är coolt. Då åker dom och kollar, så brukar det lösa sig.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".