Kamp för tåget i Godegård

Invånarna i Godegård norr om Motala vill ha tillbaka sin nedlagda tågstation, där tågen mot Mjölby och Hallsberg idag bara kör förbi. Efter att ha mejlbombat bland annat Östgötatrafiken så planerar invånarna nu en aktion vid spåret.

Per-Anders Olsson i Godegård tror på att det går att få tåget att stanna igen.

– Omöjligt är det nog inte, kunde vi göra minigolfbana och rädda aktivitetshuset, så borde vi klara det också.

Invånarna i Godegård har lyckats inte bara med minigolf och aktivitetshus. De har räddat kvar biblioteket, fått igång affären igen och skolan är kvar med hjälp av att barn från grannorten Zinkgruvan valde Godegård när deras egen skola lades ner på andra sidan länsgränsen i Örebro län.

Nu vill godegårdsborna även att tågen ska stanna vid orten igen. Stationen är borta men vid den gamla perrrongen ska en demonstration genomföras den 16 maj. Per-Anders Olsson, som sitter i bygderådets styrelse, hoppas på stor uppslutning.

– Man kan klä sig i tidstypiska kläder om man vill, och man ska ha med sig en resväska. Sen ska en person vara klädd som stins.

Anders Olsson är glad över att de har ett eget bussbolag, men menar samtidigt att byborna behöver kunna komma norrut och mot Linköping.

Östgötatrafiken och Tågkompaniet hör till dem som blev mejlbombade i vintras och fick ta emot många hundra elektroniska brev från invånare i Godegård. På Östgötatrafiken säger vd Leif Johansson att det inte finns några som helst planer på att låta de framtida pendeltågen från Motala gå till Godegård.

I Godegård hoppas man fortfarande på en lösning.

– All service som försvinner gagnar inte samhället.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".