Välkommet pengaregn över kommunerna

Idag kom beskedet att regeringen kommer att ge kommunerna och landstingen ett extra tillskott för att förhindra uppsägningar, nu när skatteintäkterna minskar till följd av finanskrisen. Östgötakommunerna och landstinget får drygt 500 miljoner kronor de kommande tre åren.

För Finspångs del, som redan sagt att man måste spara 80 miljoner kronor och säga upp personal, betyder dagens besked nästan 27 miljoner kronor under perioden 2010-2012.

– Det känns som att det är lite lättare att andas här i korridorerna idag. Men vi har ett tufft beting kvar, det måste vi vara medvetna om, säger Anders Axelsson som är tillförordnad kommundirektör.

Betyder det här att ni inte behöver säga upp lika många som tidigare?
– Det är lite för tidigt att säga om det får någon påverkan på varselsituationen men något kommer det att göra, det är jag övertygad om och det känns bra.

Totalt avsätter regeringen sju miljarder kronor under 2010 och fem miljarder både 2011 och 2012 till kommuner och landsting. 70 procent ska gå till kommunerna och resten till landstinget.

De nya pengarna tas emot med öppna händer runt om i länet. Men samtidigt påpekar man att de inte på långa vägar täcker de minskade skatteintäkter som följer i lågkonjunkturens spår.

I Motala hade kommunen behövt dubbelt så mycket som de 54 miljoner man nu får.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se