1 av 3
2 av 3
3 av 3
Clas Göransson

Hagaskolan åtgärdar toasnusket

Sveriges Radios avslöjanden om den snuskiga miljön på många av landets skoltoaletter har nu fått flera skolledningar i länet att agera.

På Hagaskolan i Norrköping, som fick det sämsta betyget av de östgötska skolor som besöktes, kallade rektorn Claes Göransson redan i morse till ett möte. Nu utlovas krafttag mot snusket.

– Vi kommer vidta en rad åtgärder, det första vi gjorde var en noggrann inventering av varje toalett för att se till så alla toaletter har papper och tvål, säger Claes Göransson.

När vi granskade toaletterna på högstadieskolorna saknades möjligheten att tvätta händerna med tvål på varannan och handdukar saknades på var femte toalett.

På Hagaskolan i Norrköping var bland annat en toalett som var helt igensatt med pappershanddukar och på flera toaletter saknades både toapapper och tvål.

Många elever vi pratade med under granskningen berättade att de aldrig går på toaletten under skoltid.

Hagaskolan kommer nu som en del i sitt åtgärdspaket låta skolsköterskan gå ut i klasserna och berätta om hälsoriskerna med att inte gå på toa på en hel dag.

Något som också kommer diskuteras är hur man ska göra toaletterna mer attraktiva för eleverna och på så sätt minska sabotagen mot toaletterna. En tanke Clas Göransson vill diskutera med elevrådet är att låta varje klass ansvara för ett par egna toaletter.

Claes Göransson lovar att eleverna kommer att märka skillnad när de kommer tillbaka nästa tisdag.

– Alla toaletter kommer ha tvål, pappershanddukar, toapapper och toalettborste om det har saknats, avslutar Claes Göransson.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".