Anna Nilsson på SKL. Foto: Lovisa Gelin, SR Östergötland
Linköping

SKL analyserar glasbitarna

Rikskriminalpolisen tar nu SKL i Linköping till hjälp i utredningen om de många glasbitar som under de senaste veckorna påträffats i kyckling och andra livsmedel. Allt glas som omhändertagits ska nu skickas till laboratoriet i Linköping och i nästa vecka inleds analysen.

- Jag kan tänka mig att kycklingproducenterna skulle vilja veta varifrån glaset kommer, om man möjligtvis kan säga det. Men det är inte alls säkert att vi kan uttala oss om någonting sådant. Men vi kan göra eventuella jämförande undersökningar av de här glasbitarna i alla fall, säger Anna Nilsson som är gruppchef för kemigruppen på SKL i Linköping.

Det är glasets egenskaper, tjocklek och eventuella färgnyans som granskas. Det jämförs sen med laboratoriets databas, där 2000 olika glassorter är samlade för att se hur vanligt eller ovanligt glaset är.

– Om det är tillräckligt stora bitar kan man se om det är planglas som till exempel är från en glasruta eller om det är ett annat glasföremål som det kan komma ifrån, säger Anna Nilsson.

Vidare menar hon att undersökningen görs jämförande för att se om resultatet överensstämmer eller om det rör sig om helt olika typer av glas. Det kan också visa sig att det inte alls rör sig om glas.

– Det kan också vara glasliknande fragment av kvarts eller kiselkomponenter av olika slag, säger Anna Nilsson.

Men om man kan hitta några fingeravtryck på glasbitarna är Anna Nilsson tveksam till.

– Det är nog väldigt svårt, vi vet inte hur stora glasbitar det är frågan om ännu eftersom vi inte har börjat arbeta med de här materialen ännu. Men fingeravtryck är nog inte lätt på de här små glasbitarna, avslutar Anna Nilsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".