Mopedhandlare trimmar mopeder

En tredjedel av mopedhandlarna trimmar motorer, det visar trafikförbundet NTF:s nya undersökning som presenteras hos P4-programmet Efter Tolv idag.
En tredjedel av de 109 mopedhandlarna som anonymt undersöktes, antingen trimmar, säljer trimdelar eller förklarar för kunden hur man ska få mopeden att gå snabbare. Granskningen genomfördes i våras av 15 NTF-förbund med hjälp av lokala frivilligorganisationer. Tidigare undersökningar visar att 55 procent av ungdomarna kör trimmade mopeder och att en tredjedel av mopparna går över 70 km/tim. NTF:s VD Monica Öhman säger till Efter Tolv att själva trimningen borde göras olaglig och att föräldrar också måste ta ett större ansvar. Idag är det olagligt att köra en trimmad moped, och NTF anser därför att mopedbranschen gör ungdomar till brottslingar. Fakta: Kommuner där någon av handlarna sagt ja till trimning: Jönköping, Helsingborg, Höör, Staffanstorp, Sollentuna, Stockholm, Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Enköping, Uppsala, Karlstad, Göteborg, Motala, Norrköping. Mellan 1998 och 2002 dödades 55 mopedister. 29 av dem var mellan 7 och 19 år. Hittills i år har fem mopedister omkommit i trafikolyckor, bland annat en 13-åring och en 18-åring.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".