1 av 2
Nu vilar Yxbacken tom och bar, men i vinter ska den fyllas av Norrköpingselever.
2 av 2
Christer Ekdahl
Norrköping

Yxbacken vill se alla på snö

Samtliga fyror i Norrköping ska nästa vinter vid åtminstone ett tillfälle få testa utförsåkning och längdkidåkning. Det är Yxbacken och Norrköpings skidklubb som deltar i pilotprojektet ”Alla på snö”.

– Det här är att lära ungdomar att vistas på snö. Att ha roligt tillsammans med snön, säger Christer Ekdahl, ordförande i Norrköpings SK.

Det behöver inte bara handla om alipn- eller längdskidåkning.

– Det räcker att man sätter sig på en pulka eller en snowracer, säger Christer Ekdahl.

Det handlar om elever i årkurs fyra eller fem i Norrköpings kommun som kommer få möjlighet att prova på olika snöaktiviteter i och runt Yxbacken nästa vinter 2010

– Jag tror att vi kommer att välja en årsgrupp, förhoppningsvis fyrorna, och då handlar det om 1500 elever som ska tas om hand.

Alla fjärdeklassare får ju inte plats i backen samtidigt så det blir åtminstone 10 tillfällen med 150 barn i backen samtidigt.

Utrustning kommer att lånas eller hyras in från andra anläggningar och extra personal kommer också behövas för satsningen.

Bakom pilotförsöket står Svenska skidförbundet, Friluftsfrämjandet, Norrköpings kommun, SLAO Svenska Liftanläggningars Organisation och skidklubben.

Blir Norrköpingsförsöket lyckat är tanken att fler skidanläggningar i landet ska följa efter. Finansieringen är inte klart och det kommer att behövas en del sponsorpengar för att projektet ska gå runt.

Efter en lyckad skidsäsong i år hoppas Christer Ekdahl givetvis på bra snötillgång även nästa vinter.

– Det är naturligtvis inget vi kan garantera, men på något sätt ska vi genomföra även om vi får flytta ungdomarna till någon annan anläggning.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".