Rektor Lena Nilsson hjälper några barn av det mobila dagiset.
Linköping

Dagis på buss i Linköping

Mobila förskolor kan bli verklighet i Linköping. Nu har ett dagis i Skäggetorp fått pröva den buss som ska rymma förskoleverksamhet och i höst kan verksamheten bli mer permanent.

– Den har värmeskåp, maten tillverkas på förskolan. Vi har kylskåp, toalett och madrass. Sänker vi ner borden så blir det en viloplats istället. Dessutom finns det 22 platser med bilbarnstol och trepunktbälte, säger Sanna Kusmanovic som jobbat som busspedagog i Stockholm under två års tid.

Och förkolelärarna på Stiglötsgatans förskola var imponerade av bussen som för en dag var basen för så väl barn som vuxna.

– Det var en upplevelse. Det var så lugnt och skönt och inte alls som att sitta på en stadsbuss. Tjejen som satt jämte mig sa ”vad kul det här är”, säger Lena Strand.

– Alla barn kommer kanske inte ut i skogen eller ens utanför Skäggetorp i vanliga fall och det är mycket man lär sig när man kommer ut, Gerd Bäck.

I höst kan bussdagis bli verklighet enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Catarina Rosencrantz men det handlar inte i första hand om att spara in pengar på förskolelokaler.

– Det här ser vi framför allt som en pedagogisk idé men visst löser det en del av de problem vi har med att erbjuda barnomsorgsplatser, säger Catarina Rosencrantz (m).

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".