600 miljoner till Försäkringskassan

Regeringen skjuter till 600 miljoner kronor till Försäkringskassan i år. Men det betyder inte några nyanställningar på kontoren.

– Pengarna är absolut nödvändiga för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet i år. Det ger stabilitet och möjlighet att genomföra de förändringar vi planerat, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender.

Försäkringskassan har under det senaste året varit utsatt för hård kritik då handläggningstiderna varit orimligt långa vilket skapat ekonomiska bekymmer för enskilda personer. För att undvika stora störningar i utbetalningar och service begärde man en extra miljard men fick bara drygt hälften, 600 miljoner kronor.

Fackförbundet ST, som organiserar försäkringskassans anställda la nyligen fram en rapport som visade att 45 procent av Försäkringskassans anställda jobbar övertid varje vecka.

Men några nyanställningar på Försäkringskassans kontor i Östergötland är inte aktuellt trots de nya pengarna.

– Det betyder att de kan genomföra den verksamhet som de planerat.

Betyder det här att folk kan få sina pengar från försäkringskassan tidigare än idag?
– Det blir inte annorlunda för att vi får de här pengarna men vi kan genomföra det vi planerat. Vi har redan förbättrat oss från det väldigt dåliga läget vi hade under sensommaren förra året och nu kan det arbetet fortsätta.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se