1 av 4
IFK Norrköping hoppas få jubla mer i år än i fjol.
2 av 4
Göran Bergort, tränare IFK Norrköping.
3 av 4
Daniel Wiklund, tränare i Åtvidabergs FF.
4 av 4
Riki Cakic och Christopher Telo
Östergötland

Inför superettans seriestart: Höga förväntningar på ÅFF och IFK

Två av superettans förväntade topplag kommer från Östergötland. Både IFK Norrköping och Åtvidabergs FF tippas få framskjutna placeringar i årets serie.

IFK ramlade ur allsvenskan i fjol efter bara en säsong i den högsta serien, samtidigt som ÅFF gjorde ett mycket bra år i superettan och länge låg på kvalplats till allsvenskan. Förväntningarna i år är höga på de båda lagen!

Även om inte alla tror på en självklar återkomst till allsvenskan så tippas ändå IFK Norrköping bli ett av topplagen i superettan. Några spelare från fjolårets allsvenska lag har försvunnit från truppen och det kan betyda mer spel och ett större ansvar för några av klubbens unga talanger.

– Mina förväntningar är att jag ska få spela mer än vad jag gjorde förra året, att jag ska ta mer ansvar och att jag ska göra mitt bästa för att bidra till lagets framgångar, säger 19-åringar Christopher Telo.

Enligt Christopher Telo finns det mycket som talar för att IFK Norrköping är ett bättre lag i år än förra säsongen. Han pekar på flera faktorer:

– Vi har mer sammanhållning i laget, roligare tillsammans och vi känns starkare i år, säger han.

IFK Norrköping har en ny tränare i Göran Bergort som själv spelade i IFK mellan 1991-1996.

– Jag tycker att de här sista månaderna har varit väldigt positiva, det finns ett nytänk i föreningen, många nya positiva vindar som blåser och grabbarna i laget hat ställt upp på den träning som vi har lagt upp, säger Göran Bergort.

35-årige Kristian Bergström är en av ÅFF:s veteraner som ser fram emot många härliga matcher på Kopparvallen.

– Jag tycker att det ska bli skoj, nu är man sugen på seriespel efter en lång försäsong, säger han.

Bara ett år äldre än Bergström är Daniel Wiklund som är ny ÅFF-tränare har som målsättning att få så många spelare som möjligt att prestera så bra som möjligt:

– För mig handlar det om att skapa ett så bra motivationsklimat som möjligt.

Anton Frank
anton.frank@sr.se
Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".