Östergötland

Mer kontroller av livsmedel att vänta

Tillsatser i livsmedel och märkning av maten är ämnen som Livsmedelsverket uppmärksammar extra nu under våren. Efter hand kommer fler inspektioner att göras ute i kommunerna.

– När man köper köttfärs ska det vara köttfärs och ingenting annat. Vi kommer att fokusera mer på sådant framöver, säger Linköpings miljöchef Reidar Danielsson.

Debatten om vad vår mat innehåller leder nu till att landets miljökontor skärper kontrollen. Livsmedelsverket hakar på trenden med att uppmärksamma tillsatser i mat och fler kontroller om vad maten innehåller är att vänta.

Företagare Anders Larsson, vd på Brinks gurka i Kimstad utanför Norrköping, tycker det är bra att frågan om tillsatser och märkning lyfts och att inspektörerna inriktar sig mer på det.

– Framförallt är det inte fel med stöd och support till samtliga företag som tillverkar livsmedel, säger han.

Under våren håller Livsmedelsverket utbildningar i märkning av livsmedel där tillsatser i form av så kallade E-nummer är vanligt förekommande i texten på förpackningarna. En orsak till att tillsatser lyfts extra just nu av Livsmedelsverket är den senaste tidens debatt och uppmärksammade böcker i ämnet.

Alexander Sobestiansky är statsinspektör på Livsmedelsverket och han säger att tillsatser inte alltid är något dåligt:

– Exempelvis konserveringsmedel har ju en funktion att fylla genom att livsmedlet inte ska bli farligt, säger han.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se